måndag 21 december 2009
onsdag 16 december 2009
Hej alla bloggare!
Jag är lite tidig men jag säger iallafall GOD JUL!
tisdag 15 december 2009
APU Hortlaxgården - Carolina Berggren
fredag 11 december 2009
Humlan/Fjärilens förskola – Frida
Jag har varit på Humlan/Fjärilens förskola som är en kommunal förskola och ingår i bergsvikens rektorsområde. 4 förskolelärare och 2 barnskötare tar hand om 20 barn mellan 1-3år. Daglig muntlig kommunikation mellan personal, föräldrar och barn är mycket viktig för verksamheten. Mellan arbetsledning och andra arbetslag förekommer kontakten via mailen firstclas. Förskolans ansikte utåt är framförallt nöjda föräldrar och glada och trygga barn. Nöjda föräldrar berättar vidare för sina vänner och andra föräldrar om sina positiva åsikter och synpunkter samt att förskolan har en aktuell hemsida som hjälper till att marknadsföra. Den här typen av jobb kräver antingen att du har gått barn och fritidsprogrammet eller förskollärarlinjen på högskolan.
torsdag 10 december 2009
APU Upsweden Fredrik Lindahl
onsdag 9 december 2009
Sjulnässkolan Annika
Vi har ställt våra frågorna till berit ( bildläraren ) och med hjälp av syo, kurator och expeditionist) Vi tänkte ställa frågorna till rektorn men han hade tydligen farit hem.
Det har 30 anställa i sjulnässkolan och med det har jag haft min praktik med berit bildlärare en av dom anställda. Skolan har 4-6 mellanstadium och 7-8 högstadium.
Efter grundskole och gymnasietutbildningen har hon gått lärarprogrammet, inriktining för bildlärare på högskolan. Om man ska bli bildlärare så krävs det att man genomför denna, eller någon annan utbildning. Det här tar ungefär 4 år. Klasserna hon har är mellan 4an och 9an.
Den interna informationen är att det skickas veckobrev som skickas ut av rektorn, det har personalmöten en gång i veckan och använder mail via firstclass.
Den här skolan är en kommunal skola på grundskolenivå den satsat inte mycket för marknadföringen, några nätverksträffar med andra skolor kan tillkomma och bara det finns barn i området räcker.
http://www.edu.pitea.se/sjulnas/index.htm finns även en hemsida som man kan hitta bilder och information och scheman.
Sjulnässkolan är en ''En varm och öppen skola där man känner gemenskap och delaktighet''
på detta.
Upsweden Joel Jansson
Platsen är Upsweden, som kontorsmässigt håller till på Akusticum, men vi spenderade hela praktiktiden i deras studio som ligger i degeränget. Upsweden grundades först i umeå, men har sedan dess växt runt hela sverige. Upsweden är en organisation/studiecirkel som hjälper unga musiker och band med att komma ut, producera musik, samt utvecklas. Antalet anställda i Piteå är 1. Det är Johan Bergström som tar hand om kontoret och studion.
Hur ser företagets interna information ut och hur är företagets ansikte utåt?
Johan kommunicerar och har möten med andra som jobbar på Upsweden i andra städer och diskuterar beslut och framtidsplaner. Dom har bra relation med band och är väldigt hjälpsamma.
Hur marknadsför sig företaget, organisationen eller enmansföretaget?
Eftersom Upsweden är lik en studiecirkel som hjälper band så är det banden själva som söker sig till Upsweden genom deras hemsida. Dessa sorts organisationer är väl efterfrågade i olika städer och därför behöver dom inte marknadsföra sig på något annat sätt än att ha en väluppdaterad hemsida.
Vilka vägar går man för att få den här typen av jobb?
Man ska vara studiovan, musikalisk samt social. Finns inga andra särskilda krav för detta jobb. Johan själv hade varit med i organisationen ett bra tag när han spelade i ett band. Efter det frågade Upsweden om han ville jobba för dom.
/Joel Jansson
lördag 5 december 2009
Emma - reklamcity
Företaget startades 1986 i Piteå, 2002 öppnades det i degerbyn i Skellefteå. Nuvarande chefen heter Mikael Eriksson. Reklam City arbetar med att tillverka och monterar skyltar och dekorer. De har tre kontor i Sverige. Det största ligger i Piteå , men sen har de även mindre verksamheter i Skellefteå och Uppsala. Uppsala har dock ingen egen tillverkning utan sysslar bara av montage. I Piteå arbetar det 16 stycken. 3 arbetar i ateljén, d.v.s det praktiska arbetet där skyltarna skapas. 4 stycken arbetar med administration och grafiskt. 8 montörer som åker ut med skyltarna till företag och monterar. Och självklart företagets chef. Ett nytt projekt kan börja med ett kundmöte, där man går igenom önskemål, pris och matrial. Sedan ska
Det ett finns även en grafisk formgivare som kan göra speciella skyltar utifrån kundens önskemål.
Hur ser företagets interna information ut och hur är företagets ansikte utåt?
Intern information sker varje måndagsmorgon, då det startas med ett veckomöte för alla anställda. Där går man igenom veckans jobb, vad som ska göras, och övriga synpunkter tas upp. Utöver det sker fortlöpande och muntligt hela tiden, eftersom de anställda inte är så många och de arbetar nära varandra. Mail och lappar fungerar också som en bra informations tjänst.
Hur marknadsför sig företaget, organisationen, enmansföretaget?
Företaget marknadsför sig inte särskilt mycket. En websida, dekaler på alla jobbilar, och även klistermärken de kan lämna i hörnet på jobb de gjort. Ibland har de annonser i tidningar.
Vilka vägar går man för att få den här typen av jobb? (välj ett på stället)
För att få ett sånt här jobb krävs inga speciell utbildningar. De flesta av de anställda här idag har gått genom Praktiken. Att visa framfötterna på Praktiken ger mycket. Fast att ha en medie utbildning som bakgrund är till fördel. Som person ska man ha bra tålamod, vara social, vara fingerfärdig, då det är mycket små pyssel. De flesta som nu jobbar med administration har börjat i ateljen.
fredag 4 december 2009
Emma - Reklam City
De andra dagarna har sett ganska lika ut. Göra skyltar, rensa bort plast, och rengöra plåtar/skyltar.
SJULNÄSSKOLAN - Tove
Rektorn hade tydligen inte koll på att han skulle vara där och hade därför åkt hem.
Sjulnässkolan är byggd under 70-talet, skolan består av ett mellanstadium (4-6) och ett högstadium (7-9), samt en idrottshall och ett bibliotek. Skolan har ungefär 30 anställda. Av dessa 30 anställda har jag haft min praktik hos Berit, bildläraren. Förutom grundskole- och gymnasieutbildning har hon gått lärarprogammet, inriktning bildlärare, på högskolan. För att bli bildlärare krävs det nästan alltid att man genomför denna, eller någon liknande, utbildning. Hon undervisar klasser från årskurs 4 till årskurs 9.
Sjulnässkolans interna information består av veckobrev som skickas ut av rektorn, personalmöten som hålls en gång i veckan och mail främst via firstclass.
Eftersom att Sjulnässkolan är en kommunal skola på grundskolenivå satsas det inte särskilt mycket på marknadsföring, det goda ordet, några enstaka nätverksträffar med andra skolor och att det finns barn i området räcker. De har även en hemsida som är öppen för allmänheten, där finns bilder, lite information och scheman, självklart är det många elever och lärare på skolan som använder sig av hemsidan och denna får därför räknas in i den interna informationen också.
Sjulnässkolan strävar mot målet: "En varm och öppen skola där alla känner gemenskap och delaktighet" som också är den bild de anställda porträtterar utåt.
JOB reklambyrå, Amanda
Jag och projekt- och produktionsledaren Anton Norberg satt och gick igenom dessa frågor, so here you go Stina & Kristina! :)
Vilken är arbetsplatsen? (dvs. bakgrundsinformation om företaget, organisationen, antalet anställda, produktion mm)
J&B Reklambyrå är en byrå som självklart gör reklam, en helhetsleverantör av information och marknadskommunikation. De skapa idéer och budskap som väcker uppmärksamhet och intresse men deras mål att kunderna ska växa av vad de gör för dem. Kundfokus och reklam som ger effekt är viktigt. De sätter mycket tryck på kunden, alltså ”lära känna” kunden från botten. Jag kan visa deras arbetsplan, så jag kan visa hur de lägger upp ett arbete.
Byrån grundades i slutet av 70-talet av två personer nu ej längre verksamma i branschen. Christer Johansson och Torsten Berglund, Johansson och Berglund sedermera JOB och J&B.
De har tre stycken kontor i Luleå, Boden och Haparanda. Det jobbar tretton personer på byrån, fyra projekt- och produktionsledare, tre copywriters och fem formgivare samt en seniorkonsult.
Hur ser företagets interna information ut och hur är företagets ansikte utåt?
Morgon möte varje måndag, projektmöten möten (går igenom ett arbete som en arbetsgrupp håller på med, beroende på hur arbetet är, ju större arbete desto mer folk), utvärderingsmöten (går igenom hur slutresultatet blev), mail, ichat (ett chattforum i mac datorer som det andvänder för att överföra filer, bilder och annat matrial). Information sprids både formellt och informellt. Om det skulle behövs extra gemensamma möten så genomför dom det. Jag tror de har en facebook grupp också.
Hur marknadsför sig företaget, organisationen, enmansföretaget?
De sponsrar, fixar kundevent, annonserar, speckar, skriver på webben http://www.jobreklambyra.se/index.php & http://www.jobreklambyra.se/portfolio/index.php?okmcx873fac=3& (inte så jätte aktiv, men de ska försöka väcka liv på den så småningom), använder sig av sociala medier och mun till mun är några exempel på aktiviteter.
Vilka vägar går man för att få den här typen av jobb? (välj ett på stället)
Medieutbildningar, många personer på byrån har studerat ämnen på skolan Berghs (http://www.berghs.se/). Men det är inget man måste men självklart är det ett plus att ha gått en utbildning, men man kan även vara lika bra om man bara har lärt sig av sig själv, egna erfarenhet. Men det finns också andra utbildningar på olika universitet/högskola. Det kommer allt mer och mer medieutbildningar.
mvh
// Amanda Lundberg
Kultur och fritid, jonatan
Jag har arbetat på kulter och fritid inom påpp (påse pengar projekt) det startades år 1998. det är 3 anställda inom påpp plus att dom arbetar väldigt mycket med utomstående personer. Påpp finns till för att undommar ska komma med förslag om vad dom vill göra på fritiden, och påpp ska då hjälpa undommarna att genomföra det. Påpp står för alla utgifter, men inkomsten från projektet går även tillbaka till påpp.
Hur ser företagets interna information ut?
Den interna informationen är en portal informationssida för alla kommunanställda, det är även mycket via mejl.
Hur marknadsför sig företaget?
Dom är ute i skolor och informerar mycket men dom har även en blogg och en facebook grupp.
Vilka vägar går man för att få den här typen av jobb
dom 3 anställda har olika utbildningar, Monica är utbildad fritidsledare, Elisabeth är fritidspedagog och andre är utbildad i grafisk design.
Hortlaxförsamling, blev en egen församlin 1917. Dom är 17 anställda på både heltid och halvtidstjänster och deras uppgift är att nu ut till människor med evangeliet. Dom gör det i form av söndagsgudstjänster och vardagsverksamhet för alla åldrar.
Hur ser företagets interna information ut och hur är företagets ansikte utåt?
Dom har personamsamlingar där de för protofoll som skickas tl hela kollegiet med hjälp av e-post. SMS funktion används också ibland och även whiteboard där de skriver upp var de befinner sig, som t ex hembesök, skolan, ledig osv.
Hur marknadsför sig företaget, organisationen, enmansföretagaren?
De finns ute med deras egen hemsida: www.svenskakyrkan.se/hortlax (där ni förövrigt kommer kunna se mitt och emelies arbete inom en snar framtid), predikoturer, affischer, annonser, mun till mun i deras verksamheter.
Vilka vägar kan man gå för att få ett liknande jobb?
Svenska kyrkans grundkurs startar man med och där får man känna på vad det är man vill jobba med i svenska kyrkan. Kursen är att prova på vad som gäller präster, diakoner och pedagoger. Sen kan man gå vidare via universitet och pastoralinstitut. Församlingen innefattar också andra tjänster såsom vaktmästare, husmödrar, kamrerer och administrativ personal där man går utbildning som kräver det.
Nolia- Erika
Nolia i Piteå har cirka 30 anställda, som jobbar med allt från teamledare till projektsäljare. De har fyra olika affärsormråden mässor, konferenser, events och uthyrning. De vill bidra till en positiv näringslivsutveckling samt inspirera och informera.
De anställda på Nolia pratas ofta vid via telefon, de använder även aktivkt sin mail. De har personliga möten och konverserar med varandra dagligen. Företaget marknadsför sig och sina mässor genom bland annat affischer och folders, personliga möten, till ex. Stora Nolia brukar en tidning om mässan skickas ut etc.
Om man vill få ett jobb som projektassistent ska man kunna skapa goda relationer med omvärlden, vara kreativ och administrativ. Man ska vara utåtriktad, positiv och kunna jobba både självständigt och i grupp. God datorvana är ett krav. Man ska ha erfarenhet inom försäljning. Slutligen bör man vara bra på både Engelska och Svenska.
Nolia - Lisa (APU)
torsdag 3 december 2009
APU Sjulnässkolan
(det där lät jävligt inställsamt men what the heck, det är ju typ sant).
Torsdag den 3e december har spenderats med John Engström, en av mina gamla favoritlärare.
Berit är på Christinaskolan på torsdagar och vi får inte följa med. Egentligen skulle vi hänga med en annan lärare men hon var sjuk dagen till ära så John tog kommandot och lät oss följa med på hans lektioner, lämligt nog var det just idag han skulle lära 5orna om jordens atmosfär och gissa vem som kunde briljera? Självklart jag och Annika, kunskaperna från nk-provet har nämligen inte runnit iväg ännu. Lysande!
Imorgon får ni svar på era frågor, Stina och Kristina. Don't worry! Vi har till och med bokat in den mycket upptagne rektorn för att få svar på några av dem.
/Tove
jOB reklambyrå, Amanda
Det var det !!
Piteå Turistbyrå Sandra B
Vilken är arbetsplatsen?
Jag håller till på Piteå Turistbyrå. Det är inget eget företag utan de är kommunala. Det jobbar fyra stycken här, två stycken heltid och två stycken halvtid.
Hur ser företagets interna info ut? Företagets ansikte utåt?
Den interna infon är bl.a. morgonmöten en gång i veckan, mycket mailande och kontakt med kommunhuset och Piteå Presenterar ekonomisk förening som sitter i samma hus. Här på kontoret finns det en souvenirshop och så säljs det förköpsbiljetter till många av de lokala evenemangen som t.ex. PDOL, julkonserter. På www.pitea.se/turism så är det Turistbyrån som är ansvariga för materialet.
Hur marknadsför sig företaget?
Att jobba på turistbyrån innebär att man jobbar med att marknadsföra Piteå som destination. Att ladda upp med "godsaker" hela tiden för att få folk att vilja komma hit. Man använder sig av webben, broschyrer, annonser o.s.v. De hjälper även andra företag med att marknadsföra Piteå. De åker iväg till andra städer och mässor och informerar om Piteå, nu i helgen åker några till Junibacken dit dom tar med sig Piteå-saker. Inför Skid-SM hjälper turistbyrån till med marknadsföringen.
Turistbyrån sammarbetar väldigt nära med Piteå Presenterar ekonomisk förening, använder i de flesta fall samma profilprogram. Piteå Turistbyrå använder den nationella I-loggan, kläder, visitkort. Även Piteå Kommuns profilprylar tas fram och finns här, både för att köpa av privata samt internfakturering för övriga kommunala avdelningar.
Hur ska man gå tillväga för att få ett liknande jobb?
Det finns ju turistutbildningar, men det är inget krav på detta även om det är en fördel. Det är minst lika viktigt att ens sociala kompetens är stor. Lokal kännedom är otroligt viktigt. Sen är det mycket "media"-grejer, som många kanske inte tror.
onsdag 2 december 2009
JOB reklambyrå, Amanda
kissie
idag 09.30 befann jag min på plats på furulundsgården. öppen förskola var det som gällde, vilket innebär att det är föräldrar som går dit med sina barn för att sjunga, pyssla, leka, äta osv. kameran hade jag lämnat hemma pga. att den inte tillhör mig egentligen, men som tur är hade emelie med sin kamera så det blev minsann några granna kort.
sen har vi även hunnit vara i hemmings på glada laxarna (en slags kör). barnen var helt lyriska över att jag och emelie var där, efteråt fick vi till och med skriva autografer. det känndes inte alls helt fel. ;) hehehe. lyckan över att skriva autografer blev ännu större när emelie plötsligt av misstag ändrade sin signatur till "eminem".
sen mellan halv tre, tre någon gång styrde vi våran kos hemmåt. dagens arbete var avklarat. nästa hållplats: hopplektion på näsvik. CYA
APU sjulnässkolan
idag har jag och Towe filmat när niorna gjorde en uppvisning på sin franskalektion.
Senare har vi bara fortsatt att måla på våran fina tavla som ni säkert har sett en bild på, som vi ska sätta upp i ett klassrum. Vi ska lägga upp bild på den sen när den är klar!
/ Annika
MORE MEDIA
Rappare än rappast
SV Nord
Arbetsplatsen är SV Nord,SV står för Studieförbundet Vuxenskolan och Nord är namnet på avdelningen som består av Pite, Älvsby, Arvidsjaur, Arjeplog samt Jokkmokks kommuner. Huvudkontoret ligger i Piteå, ute i Bergsviken sedan finns det ett lokalkontor i de andra kommunerna. Organisationen är en avdelningsstyrelse, en verksamhetschef och en ledningsgrupp. Ledningsgruppen är verksamhetschefen samt kontorsföreståndarna från lokalkontoren. Antalet anställda är nu 15 st. Ett studeiförbund sysslar med folkbildning som kan vara studiecirklar och kulturarrangemang. En studiecirkel är en "kurs" där man kan lära sig allt möjligt, t.ex. spela gittar, språk, hantverk med mera. Kulturarr. kan vara teater, konserter, förläsningar eller utställningar i någon form. SV Nord har en stor musikverksamhet, 40 band, ett antal körer. I Piteå och Älvsbyn har SV NOrd inspelningsstudior där musiker som är med i verksamheten kan göra inspelningar. SV Nord har även utbildningar i studioteknik och ljudinspelningar.
- Hur ser företagets interna information ut och hur är företagets ansikte utåt?
SV Nord har ett intert intranät där anställda får information, men telefon och e-post används mycke. Dom har en personaltidning som heter Impuls.
- Hur marknadsför sig företaget, organisationen, enmnasföretagaren?
Utåt ser man SV Nord i deras profil, anställda har profilkläder och på varje kontor finns det en skylt på fasaden som ser likadan ut i Piteå som i Jokkmokk. Brevpapper, faxpappaer, kuver har SV Nords logotype. SV Nord marknadsför sig genom annonser, reklamskyltar, profilkläder samt hemsidan www.svnord.se. Vid alla arrangemang så syns det att det är SV Nord som är med, i någon form. Det kan vara trottoarpratare, rollups med mera.
- Vilka vägar kan man gå för att få ett liknande jobb?
Om man vill jobba med folkbildning så finns det utbildningar genom folkhögskolor. Det finns även högskolekurser bl.a. på Linköpings Universitet. En sak är att man har en bredd livserfarenhet, det är oxå en bra utbildning.
Vi har gjort massor med låtar, 5-6 stycken tror jag. Men nu har MAGNUS lyckats glömma kortet så man tar sig in i studion i STUDION -.- Så då gjorde vi uppgiften istället.
Over and out / Emil & Magnus
DollarStore Irma
DollarStore grundades av Peter Ahlberg och år 1999 öppnades den första butiken strax utanför Örnsköldsvik. Idag finns det 20 butiker runt om i landet, främst i Norrland. I Piteå är det sju stycken med fast anställning, sedan tillkommer det ofta arbetstränare.
Företaget inriktar sig på att sälja hushållsvaror för en billig peng.
De anställda får information genom telefon, e-mail och faxmeddelanden.
Dollarstore marknadsför sig endast genom reklamblad som kommer ut en gång i månaden. För att få denna typen av jobb bör man vara utåtriktad och hjälpsam, samt vara snabbtänkande då det behövs i vissa situationer. Hur man sen går till väga är ungefär som att söka vilket jobb som helst; lämna in CV, anställningsintervju, blablabla ni fattar.
/Irma
Så var det MDK uppgiften...en liten påminnelse
En liten påminnelse om MDK uppgiften.
Här kommer frågorna som ni tidigare fått på papper och som ni bloggledes ska besvara som en slags rapport från er arbetsplats:- Vilken är arbetsplatsen? (dvs bakgrundsinfo om företaget, organisationen, antalet anställda, produktion mm)- Hur ser företagets interna information ut och hur är företagets ansikte utåt?- Hur marknadsför sig företaget, organisationen, enmnasföretagaren?- Vilka vägar kan man gå för att få ett liknande jobb?
tisdag 1 december 2009
MORE MEDIA - Sandra, Josefin, Liselott
Vi ställde frågorna till Fredrik Högberg, chef på More Media.
Vilken är arbetsplatsen? (dvs. bakgrundsinfo om företaget, organisationen, antalet anställda, produktion mm)
Fredrik Högberg startade More Media här i Piteå för 7 år sedan. Innan det så jobbade han på Parego, en reklambyrå i Stockholm. More har sakta men säkert vuxit och idag har företaget nio anställda.
More är ingen vanlig reklambyrå utan jobbar under andra reklambyråer vilket är vanligare i södra Sverige. De jobbar med koncept och större varumärken så som till exempel; Adidas, IKEA, Toyota, SAS, etc. 90% av omsättningen sker under andra reklambyråer.
Hur ser företagets interna information ut och hur är företagets ansikte utåt?
De håller en ganska låg profil och försöker satsa på kunderna i Stockholm istället. De jobbar även med lokala företag men försöker prioritera de större kunderna i söder. More Media är en ganska okänt företag här uppe jämfört med i söder, men de jobbar för att bli välkända även här.
Företagets interna information sker genom måndagsmöten, daglig kontakt och feedback.
Hur marknadsför sig företaget, organisationen, enmansföretagaren?
De annonserar ingenting utan fokuserar på fysiska säljbesök och möten istället. De åker regelbundet ner till Stockholm för att träffa nya kunder och skapa förtroende.
Vilka vägar kan man gå för att få ett liknande jobb?
För ett liknande jobb som de anställda har på More Media krävs någon form av medieutbildning. Det är även viktigt att skaffa sig erfarenhet och kontakter på andra håll för att få en fot in i branschen och kunna starta eget.
PÅ OMY idag blev de att göra en Klocka
APU Sjulnässkolan
Jobba,jobba,joobba!
Idag håller vi på och gör en ritning till hur "våran" monter ska se ut!
Det är en stor rackare det kommer bli. Blir riktigt roligt att se slutresultatet :)
För övrigt blev våran, inte allt för vackra, julgran stulen av treorna, om ni ville veta!
Later dudes!
//Lisa & Erika
More Medium
Piteå Turistbyrå
/Sandra B